Nu exista rezultate


Barbados este o insulă  situată în arhipelagul Antilelor Mici, între Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic, ce se învecinează în est cu insulele Santa Lucia și Saint Vincent și Grenadine, în sud – est cu Insula Martinica și în nord – vest cu Trinidad & Tobago.


Istoria timpurie a insulei Barbados începe în secolul al IV – lea, când teritoriile sale erau locuite de amerindieni, numeroase artefacte ale acestora fiind descoperite în regiunea St. Charles. Legendele locale susțin că amerindienii ar fi ajuns în această insulă la bordul unor canoe, din Venezuela. Ulterior, insula a fost locuită în timpul secolului al XIII – lea de oamenii Kalingo, pentru ca mai apoi să devină un important punct de oprire al navigatorilor spanioli în drumul lor spre Lumea Nouă, totul culminând începând cu secolul al XV- lea cu transformarea acesteia în colonie a Imperiului Spaniol. Între anii 1532 – 1536 insula este revendicată de Imperiul Portughez, abandonând-o în anul 1620, pentru ca în final, la data de 14 mai 1625, insula să fie preluată de către navigatorul Olive Blossom în numele regelui Iacob I, regele Angliei. Insula a cunoscut o importantă dezvoltare sub imperiul britanic, atât datorită producției impresionante de trestie de zahăr, cât și datorită comerțului cu sclavi africani, comerț ce a fost abolit în anul 1833.


În data de 30 noiembrie 1966, Barbados a devenit un stat independent și un regat al Commonwealth-ului, având-o pe Regina Elisabeta a II-a drept suveran, urmând ca în data de 30 noiembrie 2021 să iasă din acest spațiu, devenind astfel republică.
Top atracţii turistice în Barbados


1. Artă și Arhitectură:
• Distileria St. Nicholas Abbey
• Sinagoga Evreiască
• Muzeul Barbados
• Centrul Mount Gay Rum
• Strada St Lauwrence

 

2. Natura şi peisaje
• Portul Carlisle
• Plaja Crane
• Portul Bathsheba
• Peștera lui Harrison
• Grădinile Andromeda
• Grădina lui Hunte

 

3. Traditii şi evenimente:

• Festivalul Holetown
• Festivalul Oistins Fish
• Festivalul Recoltei
• Festivalul Mâncării, al Vinului și Romului din Barbados
• Festivalul de Surf Independent din Barbados
• Maratonul din Barbados

 

INFO UTILE:


 Denumire oficială: Barbados
 Capitală: Bridgetown
 Limba oficială: engleză
 Moneda:  dolarul barbadian ( BBD), 1 BBD = 0.50 USD
 Fus orar: GMT – 4
 Electricitate: 115V, frecvență standard 50Hz, prize de tip american
 Prefix ţară: + 1 - 246
 Formă de guvernământ: Monarhie constituțională
 Suprafaţa:  432 km2
 Aşezare: în arhipelagul Antilelor Mici, între Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic, ce se învecinează în est cu insulele Santa Lucia și Saint Vincent și Grenadine, în sud – est cu Insula Martinica și în nord – vest cu Trinidad & Tobago.
 Populaţie:  292 336 locuitori
 Alte limbi vorbite: bajan ( limba engleză cu puternice influențe creole)
 Grupuri etnice:  90.4 % populație afro-caraibiană, 2.7% populație caucaziană, 4.9% populație metiș
 Religie: 40% anglicani, 18% agnostici, 6% adventiști, 5% baptiști, 4% catolici
 Greutăţi / măsuri: sistemul metric

 

Top Orașe de Vizitat în Barbados


• Bridgetown – este capitala și cel mai mare oraș al insulei Barbados, fondat în anul 1628 de către coloniștii britanici. Oraș port al insulei Barbados, Bridgetown impresionează prin arhitectură cu puternice influențe victoriene dar și prin mulțimea de obiceiuri englezești pe care le-a păstrat, printre acestea fiind crichetul și servirea ceaiului de după-amiază. De asemenea, în întreaga insulă se pot regăsi influențele britanice: în resorturi, restaurante și hotelurile elegante, întrucât Insula Barbados era destinația preferată a aristocrației britanice pentru petrecerea iernilor. Printre principalele atracții turistice pe care turiștii le pot descoperi în acest oraș plin de viață și culoare, se numără: Piața Trafalgar, Piața Eroilor Naționali, Muzeul Barbados (aflat într-o veche închisoare britanică din secolul XIX), Sinagoga, Centrul Mount Gay Rum, etc.


• Speightown – cunoscut și ca “ Micul Bristol”, Speightown este al doilea oraș ca mărime din insulă. Istoria acestui oraș începe în secolul al XVII – lea, când servea drept unul dintre principalele porturi care legau insula de țara mamă Anglia, și în special de orașul Bristol.

 

Top atracții turistice în Barbados


1. Artă şi arhitectură

• Distileria St. Nicholas Abbey – clădirea construită în stil iacobin a fost cândva inima uneia dintre cele mai mari plantații de trestie de zahăr din insulă, tot aici aflându-se și o mică rafinărie. Grădinile din jurul așezării au fost foarte bine conservate, aici turiștii putând admira ruinele clădirilor agricole și ale morilor de vânt. Construită la mijlocul anilor 1600 pentru a servi intereselor importante ale Marii Britanii, mănăstirea deține câteva caracteristici atipice climatului tropical, cum ar fi prezența unor șeminee la etajul superior. De asemenea, aici poate fi admirată o colecție de mobilier realizată din mahon și trestie de zahăr. In prezent, în emisfera vestică se cunosc doar trei clădiri construite în acest stil, Distileria St. Nicolas Abbey fiind una dintre acestea.
• Sinagoga evreiască – construită în secolul al XVII-lea, Sinagoga reprezintă o mărturie vie a comunității evreiești ai căror primi reprezentanți au sosit în insulă tocmai din Brazilia.  Clădirea sinagogii este considerată a fi cea mai veche clădire din emisfera de vest, fiind distrusă în anul 1831 de un uragan și reconstruită ulterior în anul 1929 în stilul gotic ce poate fi admirat și în zilele noastre. De asemenea, clădirea era locul preferat de rugăciune al fostului președinte american George Washington.
• Muzeul Barbados – este găzduit în prezent într-o fostă închisoare militară din secolul al XIX – lea din cadrul garnizoanei Sf. Ana. Muzeul găzduiește numeroase elemente emblematice ale culturilor amerindiene și africane care și-au adus contribuția la viața din insulă, dar și numeroase exponate ce prezintă istoria insulei din ultimele sute de ani. Tot aici sunt expuse și numeroase opere de artă  create de artiștii europeni care au vizitat insula Barbados. 
• Centrul Mount Gay Rum – este unul dintre cele mai populare obiective turistice din insula Barbados în special pentru iubitorii de rom. Fondată in anul 1703, în această distilerie turișii au ocazia să descopere istoria celui mai vechi rom din lume și să participe la o degustare a diverselor sortimente locale produse aici.
• Strada St. Lawrence – este o mică stradă situată pe coasta de sud a insulei. Această stradă vibrantă este un loc reprezentativ pentru cultura locală. Aici pot fi găsite numeroase restaurante, cafenele, cluburi și magazine cu produse de artizanat.


2. Natura și peisaje
• Portul Carlisle – este unul dintre cele mai populare porturi din insulă. Acesta găzduiește peste 200 de epave scufundate și numeroase vietăți marine ce pot fi admirate de turiști. Apele de mică adâncime fac acest loc perfect pentru iubitorii de snorkeling si scuba-diving.
• Plaja Crane – este considerată a fi una dintre cele mai frumoase plaje din Barbados și totodată una dintre cele zece cele mai frumoase plaje din lume. Nisipurile moi de culoare roz și apele turcoaz reprezintă imaginea ideală a paradisului tropical.
• Portul Bathsheba – este considerat a fi punctul central al atracțiilor turistice de pe coasta de est a Oceanului Atlantic. Plaja din Bathsheba oferă o imagine spectaculoasă unde pot fi admirate rămășitele unui recif de corali sub forma unor stânci mari care se înalță precum ciuperci imense din ocean. De asemenea, portul este considerat a fi unul dintre cele mai bune locuri pentru pasionații de surfing.
• Peștera lui Harrison – a fost deschisă publicului larg în anul 1981 și de atunci a devenit rapid una dintre atracțiile majore ale acestei insule din marea Caraibelor. Accesul în peșteră se face cu ajutorul unui tren de mici dimensiuni care duce turiștii spre sălile mari ale peșterii unde pot fi admirate formațiuni gigantice de stalactite și stalagmite. Peștera a devenit celebră pentru una din camerele sale numită The Village datorită asemănării pe care aceasta o are cu un oraș al zânelor.  
• Grădinile Andromeda – Aceste grădini botanice amplasate pe un deal cu vedere spre Oceanul Atlantic sunt renumite atât pentru locația pitorească în care sunt amplasate cât și pentru colecția impresionantă de plante tropicale pe care o adăpostesc. Aici pot fi admirați arborii de pâine, specii rare de suculente și de palmieri, dar și renumiții smochini cu barbă care au dat și numele insulei Barbados.
• Grădinile lui Hunte – se întind pe un teren de aproximativ zece hectare și au fost create de horticultorul Anthony Hunte. Grădinile terasate adăpostesc numeroase specii de plante tropicale luxuriante printre care palmieri, papirus, orhidee, și cale.

 

3. Tradiții și Evenimente
• Festivalul Holetown – celebrează sosirea primilor coloniști în Barbados în anul 1627. Festivalul datează din anul 1977 și este organizat în orașul Holetown, pe coasta de vest a insulei, timp de opt zile în luna februarie. Festivalul are ca principal scop promovarea culturii și a istoriei insulei, în acest scop fiind organizate activități precum un târg de stradă, evenimente sportive și concerte live.
• Festivalul Oistins Fish – este un eveniment extrem de popular în insulă care este organizat în orașul Oistins, în partea de sud a insulei și are loc in luna martie sau aprilie, în timpul Săptămânii Pascale. Festivalul datează din anul 1977 și are ca principal scop onorarea pescarilor din insulă. Pe perioada de desfășurare a acestui festival sunt organizate degustări de preparate locale, concerte de muzică dar și un concurs de curățare a peștelui și întreceri organizate pentru crabi și bărci.
• Festivalul Recoltei – este cu siguranță cel mai mare și cel mai iubit festival al Barbadosului. Acest festival își are originile în anii 1780 atunci când recoltarea trestiei de zahăr era sărbătorită. Festivalul se desfășoară de la finalul lunii iunie până la începutul lunii august și este renumit pentru carnaval și pentru parada Kadooment.
• Festivalul Mâncării, al Vinului și Romului din Barbados – este evenimentul care adună chefi celebri dar și experți în domeniul culinar din întreaga lume pentru a sărbători esența bucătăriei caraibiene. Sunt organizate degustări, grătare, lecții de gătit pe loc, croaziere în timpul cărora se pot servi cine, tururi ale distileriilor și multe altele. Vizitatorii au ocazia să deguste cel mai bun rom din lume și să afle mai multe detalii despre istoria condimentelor din bucătăria caraibiană. Festivalul se desfășoară pe perioada a patru zile în luna noiembrie.
• Festivalul de Surf Independent din Barbados – este cel mai important concurs de surfing din insulă, ce atrage surferi de top din întreaga lume. Festivalul se desfășoară pe perioada a trei zile în luna noiembrie și presupune numeroase demonstrații de surf, muzică live și degustări de preparate locale.
• Maratonul din Barbados – este primul eveniment de acest fel organizat în zona Mării Caraibelor. Este organizat în luna decembrie a fiecărui an și presupun semimaratoane și maratoane de 3.000, 5.000 și 10.000 de metri. Acest eveniment a început în anul 1983 și de atunci crește în popularitate de la an la an.

 

Știați că ....
• Numele Insulei Barbados provine de la numeroșii smochini cu barbă ce pot fi admirați pe întreg teritoriul insulei
• Insula Barbados nu a fost niciodată invadată cu succes de o putere străină
• Când a fost descoperită pentru prima dată de britanici, în anul 1635, insula era complet acoperită de junglă deasă, aici fiind prezentă și o populație impresionantă de porci sălbatici.
• Primii sclavi din Barbados au fost albi, oameni care, din diferite motive, erau considerați dușmani ai coroanei.
• Statuia Lordului Nelson, ridicată în Piața Trafalgar din Bridgetown la data de 22 martie 1813 este mai veche decât statuia și piața cu același nume din Londra. Piața Trafalgar a fost redenumită în aprilie 1999 Piața Eroilor Naționali, în onoarea eroilor din Barbados.
• În perioada 1841 – 1845, insula Barbados era considerată cel mai sănătos loc din lume pentru a trăi.
• În anul 1846, insula înregistra un număr impresionant de 491 de plantații de zahăr active, și 506 mori de vânt.


Informații turistice utile


Clima Insulei Barbados
Insula Barbados este caracterizată de o climă tropicală, cu o temperatură medie anuală situată în jurul valorii de 260C.
Deși în această insulă există mici variaţii sezoniere de temperatură, se disting totuși două anotimpuri diferite: anotimpul ploios care cuprinde lunile aprilie – noiembrie, caracterizat de ploi abundente și anotimpul uscat care durează din luna decembrie pânâ în luna martie.
Datorită poziției sale privilegiate în Oceanul Atlantic, insula Barbados este cel mai adesea ocolită de gravele efecte ale furtunilor tropicale din regiune dar și de uraganele caracteristice acestui tip de climat în sezonul ploios.


Perioada recomandată pentru vizitarea acestor insule este din luna decembrie până în luna martie inclusiv.


Viză
Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în insula Barbados. Paşaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei.

 

Vaccinuri
Se recomandă tuturor turiştilor vaccinarea împotriva Hepatitei A şi a febrei tifoide întrucât aceştia se pot contamina la contactul cu mâncarea sau apa indiferent de locurile în care aceştia sunt cazaţi sau servesc masa.


Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov


De asemenea, dacă tranzitaţi un stat afectat de febră galbenă, înainte de a ajunge în Barbados va trebui să fiţi în posesia unui certificat medical care să ateste faptul că aţi fost vaccinat împotriva acestei boli.


Siguranţă


• In general, călătoriile aici se petrec fără nici un fel de incidente.
• Au fost totuși raportate incidente precum furturi armate sau hărţuiri sexuale.
• Evitaţi locurile izolate, inclusiv plajele, mai ales după lăsarea nopții.
• Folosiţi numai taxiurile licențiate.


Înainte de plecarea în călătorie

 

• Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în cea mai apropiată țară în care avem reprezentanță.
• Lăsați cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.


Recomandări

 

• Zilele însorite, luminoase, necesită ochelari de soare care vă vor proteja de soare.
• Vă recomandăm haine ușoare, de bumbac, precum şi o jachetă pentru zilele cu umiditate mai mare decât este suficientă.
• În timpul verii, este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete.
• Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie.
• Un bacşiş de 10% - 15 % este deja adăugat în notă la majoritatea restaurantelor.