Uzbekistan este o destinație din ce în ce mai atractivă în ultimii ani pentru turiștii din Europa și nu-i nimic de mirare în asta: țara abundă de moschei impunătoare, de minarete sculptate minuțios, de orașe antice intrate în Patrimoniul UNESCO. Iar partea cea mai bună? Nu a fost încă afectat de turismul de masă, astfel că își păstrează autenticitatea, iar localnicii se bucură din suflet la orice interacțiune cu străinii ce vin să le descopere țara.

Consultanții DAL Travel au vizitat Uzbekistan anii trecuți alături de grupuri de turiști, care în prezent împart cu noi motivele pentru care această țară nu ar trebui să lipsească de pe lista de destinații must-see a oricărui călător:


1.    Orașele de pe Drumul Mătăsii
Celebrul Drum al Mătăsii, ce se întinde din China până în Turcia, și-a lăsat puternic amprenta și în Uzbekistan, aici existând 3 dintre cele mai importante orașe de pe această rută: Khiva, Samarkand și Bukhara. Arhitectura islamică a fost minuțios renovată, care în prezent domină peisajul urban, devenind rapid cea mai importantă atracție turistică din Uzbekistan.
 
2.    Cazări unice în lume
Când vine vorba de cazări, Uzbekistanul nu impresionează prin hoteluri de 5 stele, ci mai degrabă prin locurile unice în care poți dormi - de la madrase (școli religioase) transformate în camere de oaspeți și până la iurte, corturi folosite de nomazii din aceste locuri. O astfel de cazare nu numai că te ajută să înțelegi mai bine cultura din Uzbekistan și să te conectezi cu localnicii, dar în acest mod practici și un turism sustenabil, susținând economia locală.

3.    Oamenii primitori
Uzbekistan este o destinație relativ nouă pentru călătorii din întreaga lume - abia în anul 2016 a început să își dezvolte turismul extern, astfel că turiștii încă sunt văzuți ca oaspeți de onoare în țară, iar localnicii sunt extrem de primitori și zâmbitori, fiind de multe ori curioși să afle de unde vii și dornici să-și exerseze engleza cu tine. 

4.    Marea Aral
Ceea ce odată a fost al patrulea cel mai mare lac din lume, astăzi este doar un cimitir de nave abandonate - Marea Aral este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Uzbekistan, fiind o dovadă a ușurinței cu care mediul înconjurător poate fi distrus de omenire. Marea Aral a fost adusă la jumătate din întinderea ei originală din cauza irigațiilor nesăbuite comandate de guvernul sovietic în anii 1960 pentru a mări producția de bumbac, iar mai apoi schimbările climatice au transformat ușor-ușor Marea Aral într-un adevărat deșert.

5.    Moștenirea sovietică
Înainte de anul 1991, Uzbekistan făcea parte din URSS, astfel că arhitectura sovietică este și ea prezentă pe tot teritoriul țării, în special în capitala Tashkent, ce a fost distrusă de un cutremur în anul 1966 și apoi refăcută aproape integral în stil sovietic. Vizita în Tashkent îți va da ocazia să faci o comparație cu orașele de pe Drumul Mătăsii și să înțelegi mai multe despre istoria acestui popor.

6.    Gastronomie diversă și delicioasă
Gastronomia uzbekă este una care te va cuceri prin simplitatea, dar și prin savoarea preparatelor, gătite cu multă dragoste de localnici după rețete moștenite de la străbuni - majoritatea rețetelor includ carne de vită, uzbekii fiind prin tradiție un popor de păstori de vite. Mesele au adesea mai multe feluri de mâncare, începând cu salate și continuând cu supe, fel principal și desert, așa că pregătește-te să te întorci cu câteva kilograme în plus.

7.    Zona montană a Uzbekistanului
Când îți imaginezi ce poți vizita în Uzbekistan, te gândești la un deșert întins, traversat de caravane de cămile, la moscheele impunătoare sau la bazarul plin de viață dintr-un oraș de pe Drumul Mătăsii. Faptul că Uzbekistan se bucură și de o zonă montană pitorească vine ca o surpriză pentru majoritatea călătorilor, așa că nu uita să îți pui în bagaj și o pereche de pantofi confortabili pentru drumeție, ca să te poți bucura liniștit de aerul tare de munte și de priveliștile incredibile ale Asiei Centrale.


Noi la DAL Travel, fiind agenție de turism specializată în circuite, organizăm circuite turistice în Uzbekistan cu ajutorul partenerilor noștri locali, ceea ce ne permite să oferim itinerarii complexe ce includ cele mai importante obiective turistice ale țării, dar și experiențe autentice alături de localnici. Contactează-ne pentru a primi o ofertă!