Astăzi te invităm într-o călătorie unică, atent organizată de specialiștii DAL Travel pentru toți devoratorii de turism: un circuit cu însoțitor în Kurdistan! Această destinație mai puțin cunoscută de publicul larg a fost deschisă recent turiștilor, lăsându-i să descopere un popor cu o cultură și tradiții surprinzătoare, care au supraviețuit nealterate de-a lungul trecerii timpului. Dacă îți surâde ideea unei vacanțe în Kurdistanul irakian, iată ce trebuie să știi:

 

  • Unde este Kurdistan?

Kurdistan nu este o țară, ci o regiune geografică locuită de kurzi, ce se întinde pe teritoriile a mai multor țări: Turcia, Siria, Iran și Irak. Dintre acestea, Kurdistanul Irakian este singurul care beneficiază de autonomie și avantajele aduse de democrație - fiind și singurul care a deschis porțile turiștilor din întreaga lume.

 

 

  • Documente necesare

Pentru a călători în Kurdistanul Irakian este nevoie de pașaport, valabil pentru cel puțin șase luni înainte de data călătoriei, precum și o viză. Viza poate fi obținută online și costă aproximativ 75$.

 

  • Respectă cultura

Kurdistanul este o regiune bogată în diversitate etnică și culturală, cu o istorie fascinantă și influențe din numeroase civilizații. Fiecare comunitate aduce cu ea tradiții, obiceiuri și limbi specifice care dau un farmec unic locului. Înțelegerea și respectarea acestei diversități culturale ne va îmbogăți experiența și ne vor aduce mai aproape de locurile și oamenii de aici.

 

Ținuta vestimentară este un aspect foarte important pentru localnici. O formă de respect față de aceștia este respectarea conduitei, în mod special în ceea ce privește îmbrăcămintea femeilor. Pe străzile din Kurdistan, este de preferat să îți acoperi umerii, brațele și picioarele. În zonele mai conservatoare, este posibil să fie recomandat să porți fuste sau pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi. În rândul bărbaților, aceștia pot adopta un stil relaxat, de vacanță, însă trebui să rămână în continuare cu umerii acoperiți.

 

Lăcașurile de cult sunt cel mai special loc pentru oamenii din Kurdistan, de aceea va trebui să ai grijă să îți acoperi capul atunci când vizitezi o moschee sau un sit istoric. Poartă în geantă o eșarfă sau șal pentru a te asigura că te vei putea bucura pe deplin de toate minunățiile pe care ți le oferă această nestemată a Orientului Mijlociu.

 

Kurdistanul poate avea temperaturi foarte variate, de la ierni reci la veri toride, motiv pentru care primăvara și toamna sunt anotimpurile recomandate de specialiștii DAL Travel - următorul circuit organizat de noi va fi circuitul de Paște în Kurdistan, așa că te invităm să ni te alături dacă vrei să descoperi esența acestui teritoriu împreună cu un ghid local și cu un însoțitor de grup român.

 

  • Înțelege istoria locului alături de însoțitorul de grup

Kurdistanul Irakian prezintă un fascinant amestec de tradiții, religii și obiceiuri, datorită istoriei bogate a regiunii. Consultanții DAL Travel și-au propus ca circuitul în Kurdistan să fie unul complet, motiv pentru care au inclus cele mai importante obiective turistice - iată câteva dintre ele:

 

Erbil, capitala Kurdistanului Irakian, este centrul economic și cultural al regiunii, motiv pentru care aici vom vizita Citadela Erbil, unul dintre cele mai vechi forturi din lume, datând din mileniul al V-lea î.Hr. Pentru a înțelege viața de zi cu zi a locuitorilor, vom vizita Piața Marii Moschei, dar și Moschea, un loc de mare importanță pentru musulmani, și ne vom plimba prin bine cunoscutul bazar, pentru a ne bucura de preparate culinare ale regiunii.

 

Un alt oraș important în Kurdistan este Sulaimaniya, care are o atmosferă mai liberală, fiind cunoscut pentru viața de noapte activă și activitățile culturale. Turul nostru cu însoțitor în Kurdistan continuă prin Halabja, un loc plin de istorie. Vom afla informații din timpul războiului dintre Iran și Irak, dar și despre tragedia din 1988, când mii de oameni au fost uciși în urma atacurilor guvernului irakian.

 

Călătoria noastră ne va purta și în partea de Nord a teritoriului, unde regiunile Dohuk și Amedi ne așteaptă să le descoperim peisajele frumoase și atmosfera relaxantă. Ne vom opri și în orașul Dohuk, plin de muzee și galerii de artă, pentru ca la final să vizităm Lacul Mosul, un colț de rai cu apă cristalină și țărmuri naturale magnifice.

 

 

 

 

Deși nu se află pe primele locuri atunci când te gândești unde să mai pleci în vacanță, Kurdistanul poate reprezenta o destinație extrem de interesantă pentru cei care doresc să experimenteze o cultură nouă, ținută mult timp departe de ochii străinilor, și să întâlnească oameni dornici să primească turiști cărora să le povestească despre obiceiurile lor. Lasă-te surprins de istoria bogată a Orientului Mijlociu în turul cu însoțitor în Kurdistan organizat de DAL Travel!